Kocaeli, Türkiye’de bulunan bir il ve en çok nüfusu olan onuncu şehirdir. Kocaeli, Türkiye’nin en mühim sanayi ve ticaret merkezlerinden birisidir. Kocaeli; SEGE-2017 sıralamasına göre İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonraki en gelişmiş şehirdir. Nüfus açısından İstanbul ve Bursa’dan sonra Marmara Bölgesi’nin üçüncü en büyük şehridir. Adını 1320 yılında İzmit bölgesini ele geçiren Akça Koca’dan alıyor. Kocaeli ili, Marmara Bölgesi’nin Çatalca–Kocaeli kesiminde, 29° 22′-30° 21′ doğu boylamı ile 40° 31′-41° 13′ kuzey enlemi arasında bulunmaktadır. Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzey tarafında ise Karadeniz ile kuşatılmıştır.
İzmit’in doğusunda yer alan 30° doğu boylamı, Türkiye saati için temel alınmaktadır. Kocaeli’nin alanı 3.397 km²’dir. Yüzölçümü açısından Türkiye’nin en küçük 7. ilidir. Asya ve Avrupa’yı bir araya getiren mühim bir yol kesişiminde yer almaktadır. İzmit Körfezi, doğal bir liman olarak yoğun bir deniz ulaşımı sağlar. İstanbul’un kuzeybatı sınırı, Darıca ile İstanbul arasında akan Kemiklidere’nin doğu tarafından geçmektedir. Güneybatıda İstanbul–Kocaeli sınırı, İzmit Körfezi’nin diğer tarafındaki Yalova arazileriyle sona erer. Bursa sınırını Samanlı Dağları’nın zirvelerinden geçen çizgi belirlemektedir. Bu sınır il, güneydoğusunda Sakarya iline yakın bir konumda Sapanca gölü kıyısında yer alır.
Kocaeli’de hem askeri hem de sivil hava trafiğine hizmet eden Cengiz Topel Deniz Hava İstasyonu adlı bir havaalanı mevcuttur. Kocaeli’de üç adet üniversite mevcuttur: Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi. Körfez sahilleriyle Karadeniz kıyısında ılıman, dağlık alanlarda ise daha sert bir iklim etkili olur. Kocaeli’nin ikliminin, Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş alanı oluşturduğu belirtilebilir. Şehir merkezinde yazlar sıcak ve az yağışlı, kışlar ise yağışlı, arada karla birlikte soğuk olur.