Tekirdağ Tatil Gezi

Tekirdağ, Marmara Denizi’nin kuzey kıyısında, Doğu Trakya bölgesinde, İstanbul’un 135 kilometre batısında yer almaktadır. İl doğusunda Silivri ve Çatalca, kuzeyde Kırklareli’nin Vize, Lüleburgaz, Babaeski ve Pehlivanköy, güneyde ise Marmara Denizi ve Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi tarafından çevrelenmiştir. Kuzeydoğudan gelen 1,5 km’lik bir kıyısı Karadeniz’e uzanmaktadır.

Ergene Havzası’nın güney kısmındaki en büyük şehir Tekirdağ, Güney Ergene bölgesinden ve kuzeyden gelen yolların Marmara Denizi’ne vardığı noktada, geniş bir körfezin kenarına yerleşmiştir. II merkezi, bir kısmı vadi yamaçlarında, diğer kısmı ise yalıyarlar üzerinde, birbirini takip eden üç basamak halinde yayılmaktadır. Vilayet konağının yer aldığı ilk basamakta yükseklik 12 m, çarşının yer aldığı basamakta 25 m ve kuzeydeki Tuğlacılar Lisesinin bulunduğu basamakta 45 m’dir.

Pitoresk koyu, şehre adını veren dağın burnu, kuzeydeki tepelik platoya yükselen yaklaşık 945 metre yüksekliğinde bir mahmuz olan Tekir Dağı (antik Combos) ile desteklenmektedir. Tekirdağ ile Şarköy arasında başka bir dağ, Ganos Dağı var.

Şehir, Süleymanpaşa ilçesinin kentsel bölümünü oluşturur. Tekirdağ, tarım ürünleri için bir limana sahip bir ticaret merkezidir, aynı zamanda her ikisi de Marmara Bölgesi’ndeki ticari faaliyetler için önemli olan Martaş ve BOTAŞ Terminali’ne ev sahipliği yapmaktadır. Tekirdağ ilinin iç kesimleri, kışlık buğday, ayçiçeği, kiraz ve şarap yapımı için üzüm için uygun verimli tarım arazileri sunmaktadır. Tekirdağ’dan kalkan feribotlar yaz aylarında yakındaki Marmara Adaları’na hareket etmektedir. En yakın havalimanı Tekirdağ Çorlu Havalimanı’dır (TEQ), ancak İstanbul Havalimanı’na (IST) daha birçok uçuş vardır. Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarının yakınlığı, Tekirdağ’da her iki ülke için de fahri konsolosluklar bulunması anlamına gelmektedir.

Tekirdağ bölgesi, İstanbul’dan dört şeritli yeni bir otoyol üzerinden arabayla sadece iki saat uzaklıkta olduğu için birçok tatil evinin bulunduğu yerdir. Şarköy, Mürefte ve Kumbağ köyleri özellikle Türk turistler tarafından rağbet görmektedir. Marmara Denizi kirlenmiş durumda ancak Tekirdağ yakınlarında, özellikle Yeniçiftlik plajları olmak üzere hala çok sayıda halk plajı var.

Osmanlı ahşap binalarının çoğu beton apartman blokları ile değiştirilmiştir, ancak bazıları restore edilmekte veya çekici kopyalarla değiştirilmektedir. Osmanlı dönemindeki yaşamı hayal etmeye yardımcı olan dar sokakları dışında, şehir antik cazibeden yoksundur. Ziyaret etmenin bir nedeni, yerel lezzetler, Tekirdağ köftesi adı verilen küçük baharatlı silindirik ızgara köfte ve geleneksel olarak tatlı bir yerel peynir ve irmikli puding yemekleridir.

Bölgenin ilk büyük yerleşimi olan Tekirdağ’ı hoş gezinti yerleri ile geniş kumsallar çevreler. Ayçiçekleriyle bağların hoş karışımı. Trakya’nın o sıcak yaşam biçiminin de sembolleridir. Tekirdağ, Akdeniz iklimine sahiptir. Yazlar sıcak ve nemli, kışlar ise serin ve yağışlıdır. Kar yağışı biraz yaygındır ve Aralık ve Mart ayları arasında bir veya iki hafta kar yağar.

Tekirdağ Gezilecek Yerler