Yamaç paraşütle, herhangi bir çaba göstermeden gökyüzüne uçma heyecanını yaşayın

Yamaç paraşütle, herhangi bir çaba harcamaksızın bir uçuş tatmak isteyenler çok heyecan verici bir spordur
Yamaç paraşütü, özellikle Mavi Lagün’ün / Ölüdeniz üzerinde, Pamukkale travertenleri üzerinde, Bolu’nun Abant Gölü’nün tepesinde ve Kaş’ın yukarısındaki kıyı şeridi boyunca yüksek zirvelere ve hafif esen rüzgarlara uygun bir başka fantezi uçuşudur. Ve kuş bakışı manzaranın keyfini çıkarmak için lisanslı bir pilot olmanıza gerek yok. Deneyimli ve sigortalı yolcular, uçuş özlemi çeken herkese tandem uçuşlar sunar ve aşağıdaki manzaralar üzerinde meditasyon yapmak için ücretlerini ücretsiz bırakır. Üç yamaç paraşütü disiplini vardır: kros, bivak ve akrobatik.

Yamaç paraşütü sporu, ilk bakışta serbest stil atlama paraşütüne benzer bir paraşüt ile uçak yerine yüksek bir tepeden koşarak havalanmaktır. Eğimli ve yüksek bir tepeye yatılan paraşüt, pilotun koşusu ile hava ile doldurulur ve pilot ile kalkış yapılır. Uçuşların süreleri, pilotun tecrübesi ve kullanılan malzemelerin performansı ile bağlantılı olarak kilometrelerce / saatlerce devam edebilir. Tek kişilik olabilmekle birlikte iki kişilik (tandem) kanatları vardır. İlk denemesi 1940’lı yıllarda yapılan ve günümüze kadar sayısız değişiklik yapılan yamaç paraşütü. Uçuş süresini ve performans güvenliğini artıran birçok yapısal iyileştirme yapıldı.

İlk yamaç paraşütü serbest stil dalış paraşütüne benziyordu. Zamanla değişerek basınca dayanma özelliği yerine yüksek yükseltme gücüne sahip aerofil bir yapıya dönüşmüştür. Yamaç paraşütü kanat yapısı, 1980’li yıllardan itibaren kolay kalkış, yavaş alçalma oranı ve iyi uçuş performansı için uygun şekline ulaşmıştır. Ülkemizde yamaç paraşütü sporu, 1990’lı yılların başında Fethiye, Ölüdeniz (Blue Lagoon) bölgesindeki Baba Dağı’nın yabancı pilotlar tarafından keşfi ile tanınmış ve ilk olarak üniversite kulüplerinde aktif olarak başlamıştır.

En ekonomik hava aracı olması ve doğa sporlarının içinde olması, günümüzde çok sayıda insan tarafından yapılmasını sağlamıştır. Temelde özel bir yetenek ya da çok fazla çaba gerektirmeyen Paraşüt Sporu, standart bir eğitimden sonra yapılması oldukça kolay ve keyiflidir. Yamaç paraşütü eğitimleri THK, üniversite kulüpleri ve özel kulüpler tarafından düzenlenmektedir.

Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapılan Yerler

– Babadağ, Fethiye, Muğla
– Asas Tepesi, Kaş, Antalya
– İnönü C Tepesi, Eskişehir
– Munzur Dağları, Ergan, Erzincan
– Bozdağ, İzmir
– Nemrut Dağı, Adıyaman
– Ali Dağı, Kayseri
– Eğirdir, Isparta
– Abant, Bolu
– Gölbaşı, Ankara
– Pamukkale, Denizli
– Aksu, Antalya