Ülkemizin Önemli antik eserlerine ev sahipliği yapan Side, tarihi zenginlikleri, plajları ve modern konaklama tesisleriyle her yıl turist akınına uğruyor. Denize uzanmış bir burun üzerinde kurulan Side, tarihte iç içe bir kent görünümünde. Bölgedekilerin en büyüğü olan antik tiyatro başta olmak üzere, yöre, önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. Agora, gymnasium, nekropol ve tapınaklar bunlardan bazıları. Günümüzde müze olarak hizmet vermeyi sürdüren Roma hamamı, Türkiye’nin en önemli arkeolojik eser koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.
Güneyinde yer alan Sorgun ve Titreyengöl, çam ağaçlarının arasında kalan altın rengi kumsallanyla deniz ve güneş meraklılarını cezbediyor. Eşsiz bir isçiliği olan anlık kentte iki ana cadde var. Bu caddeler antik çağın sütunlu caddelerine iyi birer örnek. ören yerine, iyi durumdaki kent duvarlarının arasından ve şehrin ana kapısından geçerek giriliyor. Kentin ana kapısından geçince ayrı ayrı yönlere doğru giden iki büyük cadde belirir. Yassı taşlarla döşenmiş alan bu caddelerin başlangıcıdır.
Güneye uzanan cadde henüz tamamıyla ortaya çıkarılmamış. Tiyatro yönünde uzanan ve kentin ana caddesi durumundaki cadde ise, önce Batı yönüne uzanır; tiyatronun yanındaki büyük kapıdan geçtikten sonra ise, güneybatıya doğru yon değiştirir. Agoraya ve tiyatronun önüne kadar giden bu cadde, eskiden, ana kapıdan sonra ikiye ayrılan ve her iki yanında Korent sütunların bulunduğu nitelikli iki caddeden Biriymiş. Caddelerin tabanları geniş plaka taş levhalarla kaplanmış, kaldırımlar ise mozaikler ile süslenmiş.
Agoraya gelmeden yolun sağındaki hamam restorasyon sonrasında müzeye dönüştürülmüş. Surun dışında, kent kapısının karşısında Anadolu’nun en büyük antik çeşmesi olan Vespasianus Çeşmesi bulunuyor. Bu çeşmenin önünde geniş bir havuz yeri var. Side’nin surların dışında kalan alanında geniş mezarlıklar bulunuyor. Bunlar içinde en önemlisi batı Nekropoltü. Tiyatronun yanında, yolun kenarında erken Roma dönemine alı Dionisos Tapınağı yer almakta. Kapı girişinde başlayan ve tiyatroya kadar gelen sütunlu cadde, aslında limana kadar uzanmaktaymış.
Caddenin devamı Side çarşısının altında kalmış. Caddeyi takıp edip limana ulaşıldığında yan yana iki tapınak göze çarpıyor. Bunlardan Biri Apollon!a diğeri ise Arlemis’e adanmış. Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı ile birlikte Bizans bazilikasının avlusu içinde kalmış. Korent düzeninde ve peripleros planlı Apollon Tapınağı. Roma döneminden kalma ve 150 yılına tahrilendirmekte. Apollon Tapınağının 6 sütunu anastilosis ile ayağa kaldırılmış.