Antalya, yöresel yemekleri ile ünlü. Öyle ki değişik malzemelerle yapılan birçok özel yemeği bulunuyor. Taratorlu piyaz, laba, hibeş, saç kavurması, tandır kebabı, Arap kadayıfı… Bu arada reçelleri de unutmamak gerekir. Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden de yapılan pek çok reçel çeşidi bulunuyor. Akdeniz’in bu güzel kentinde deniz ürünlerin ise tadı bir başka güzel… Taze balıkların, ahtapotun, kalamarın ve midyenin lezzeti bile alıştığımızdan çok farklı…
Bir turizm başkenti olma yolunda hızla ilerleyen Antalya’da Fransız mutfağından, Çin mutfağına kadar değişik mutfakların incelikli örneklerini bulmak mümkün. Antalya geceleri de epey renkli geçiyor. Gece kulüpleri, yat limanı lokantaları, Konyaaltı’ndaki restoranlar ve lüks otellerin yanı sıra; Kaleiçi’ndeki yan yana sıralanan bar ve kafeler değişik eğlence alternatifleri sunuyor. Hareketli geçen bir günün yorgunluğunu atmak için yapabileceğiniz en iyi şey, akşam serinliğinde Kaleiçi kafelerinde oturup soğuk birşeyler içmek olabilir.
Dev çam ağaçları altındaki fıskiyeli ve süs havuzlu bahçede bir semaver sipariş verip, hararetinizi giderebilirsiniz. Burada içeceğiniz nefis demli çayın tadını unutamayacaksınız. Tek tük de olsa palmiye ağaçları altında keyifle nargile fokurdatanlara rastlıyorsunuz. Akdeniz’in leziz deniz ürünleri, şiş köfteler, şakşuka, acılı ezme, humus ve haydari gibi mezeleriyle ünlü Antalya’da, hemen her yerde ızgara alabalık, gözleme çeşitleri ve minik acılı turşu bulmak mümkün.
Antalya Mutfağı, bölge ürünlerinin şekillendirdiği bir yapıya sahip.Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates, salatalık, biber, taze fasulye, kabak ve patlıcan en çok elde edilen ürünler. Zeytinciliğin de yapıldığı sıcak iklimli Antalya’da, sebze-meyve ağırlıklı bir mutfak göze çarpıyor.
Geleneksel Antalya Mutfağın Meşhur Yemekleri
– Antalya Usulü Kabak Tatlısı
– Kabuklu Kuru Fasulye
– Kömbe
– Sütlü Bulgur
– Balık Ekşilemesi
– Ekşi Tarhana Yapımı ve Çorbası
– Filisli Lapa
– Cevizli Baklava
– Enginarlı Girit Kebabı
– Sedik Aşı
– Un Tarhanası
– Hülüklü Çorba
– Hibeş
– Holuşka
– Şilofta
– Sütlü Kabak Çorbası
– Bergamot Reçeli
– Demir Tatlısı
– Yörük Kebabı
– Keşkek
– Un Helvası
– Tahinli Piyaz
– Domates Civesi
– Topak Kızartma
– Arap Kadayıfı
– Nohutlu Kelle Paça
– Tarator Kızartma
– Tahinli Kabak Tatlısı
– Finike Usulü Muz Tatlısı
– Fesleğenli Bamya Yemeği
– Zeytinyağlı Yaprak Sarması ve Etli Yaprak Sarması
– Kabak Çiçeği Dolması
– Haluşka
– Sarı Burma Tatlısı
– Turunç Karpuç Reçeli
– Yanıksı Dondurma
– Un Tarhanası Yapımı ve Çorbası
– Göleviz
– Araka Yemeği
– Tatlı Tarhana Yapımı ve Çorbası
– Çiğirdik