Sıcak hava balon turları için dünyanın en iyi yeri Kapadokya bölgesidir. Dünya içerisinde doğa ve tarihin en güzel şekilde bir araya geldiği yerdir. Coğrafi olaylar garip kaya oluşumları oluştururken, tarihsel süreç boyunca insanlar bu toprak sütunların içine evler ve kiliseler oyarak ve fresklerle süsleyerek bin yıllık uygarlıkların izlerini taşımışlardır. Kapadokya’da ‘mutlaka görülmesi gereken’ pek çok yer var, örneğin; çeşitli ‘peri bacaları’, Göreme Vadisi, Göreme Milli Parkı, kaya kiliseleri, kaymaklı, Derinkuyu veya Özkonak yeraltı şehirleri, Zelve Vadisi, Avanos, çanak çömlekleriyle birlikte, Uçhisar ve Ortahisar kaya kalesi, Ihlara Vadisi, Kızıl Vadi ve Soğanlı.
Dünyada ilk kez var olması 18. yüzyılın sonlarına kadar uzanan balonla uçuş sporu, ülkemizde de yoğun bir şekilde ilgi görmektedir. Uzun yıllar boyunca bireysel spor amacı ile yapıldığı gibi, ülkemizin turistik bölgelerinde bölgesel aktiviteler sırasında balonla şehir turları da yapılmaktadır. Balon, içine doldurulan sıvı propan gazının ısıtılması ile havalanır. Uygun rüzgar altında (10 km/s’nin altında) sakin bir uçuşla uzun süre havada kalabilirsiniz. Uygun uçuş yüksekliği 500 – 1500 feet arasında olan, irtifa kazanımı ve kaybı olan balon yönlendirme, hızını değiştirme, deneyimli bir pilot tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir.
Balonun Yapısı
Sepet içerisinde genellikle hafif ve sentetik bir malzeme olan “vimin”den imal edilen ve balonun yolcularını taşıyan propan gazı tüpleri, altimetre, termometre, havaalanı ile haberleşme için kablosuz, varyometre ve yangın söndürücüler bulunmaktadır. Propan tüpleri, yaklaşık 20 kg. Sepet içindeki her bir ağırlık, balonun genişlemesini koruyan propan gazı içerir. Her tüp, balona yaklaşık 40 – 45 dakikalık bir uçuş imkanı sağlar.
Balonun toplam kaldırma kuvveti 771 Kg civarındadır. Balonun kalkışı, balonun içine doldurulan propan gazının, altındaki fırınlar vasıtasıyla ısıtılması ile sağlanır. Fırınlar balonun hacmine göre 2 veya 3 adet olabilir. Balonun içindeki ısı asla 120 dereceyi geçmemelidir. Uçuşu durdurarak inişi sürdürmek için içine kırmızı ip çekilir. Bu sayede aktif düşen valf, içindeki havanın hızlı bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. İç havanın boşaltma hızının yetersiz olması durumunda balonun üst kısmında bulunan acil durum deliği açılır.