Türkiye toprakları Avrasya’da 36 ° ila 42 ° K ve 26 ° ila 45 ° D arasında uzanır. Kabaca dikdörtgen şeklindedir ve 1.660 km genişliğindedir. Türkiye’nin göller dahil alanı 814.578 km² olup, bunun 790.200 km²’si Asya’da Anadolu yarımadasını (Küçük Asya olarak da adlandırılır) kaplar ve %3’ü veya 24.378 km²’si Avrupa’da bulunmaktadır. Birçok coğrafyacı, Asya ve Avrupa arasında kıtalararası bir ülke olmasına rağmen, Türkiye’yi Avrupa’da siyasi olarak görüyor. Türkiye’nin kara sınırları toplam 2.573 km ve kıyı şeritleri (adalar dahil) toplam 8.333 km’dir.
Türkiye, iklim koşullarının oldukça ılıman olduğu bir coğrafi konumda yer almasına rağmen, manzaranın farklı doğası ve özellikle kıyılara paralel uzanan dağların varlığı, iklim koşullarında bir bölgeden diğerine önemli farklılıklar yaratmaktadır. Türkiye genel olarak yedi bölgeye ayrılır; Karadeniz Bölgesi, Marmara bölgesi, Ege, Akdeniz, iç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Karadeniz boyunca uzanan engebeli Kuzey Anadolu arazisi, dar ama uzun bir kuşağı andırıyor. Bu bölgenin arazisi Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yaklaşık altıda biri kadardır.
Marmara Bölgesi, Marmara Denizi’ni çevreleyen alanı kapsar ve Türkiye’nin tüm Avrupa bölümünü ve Anadolu ovasının kuzeybatısını içerir. Bölge, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden sonra Türkiye’nin en küçük bölgesi olmakla birlikte, tüm bölgeler içinde en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgedir. Bölgenin en önemli zirvesi, önemli bir kış sporları ve turizm merkezi olan Uludağ’dır (2.543 metre). Bölgenin Anadolu kesiminde doğudan batıya uzanan verimli ovalar vardır.
Ege Bölgesi, Ege kıyılarından başlayarak Batı Anadolu’nun iç kesimlerine kadar uzanır. Kıyı alanları ile iç kesimler arasında hem coğrafi özellikler hem de ekonomik ve sosyal yönler açısından önemli farklılıklar vardır. Genel olarak bölgedeki dağlar denize dik olarak dökülür ve ovalar doğudan batıya doğru uzanır. Gediz, Küçük Menderes ve Bakırçay nehirlerinin içinden geçtiği ovalar da bu nehirlerle aynı isimleri taşımaktadır.
Türkiye’nin güneyinde yer alan Akdeniz Bölgesi’nde, batı ve orta Toros Dağları kıyı şeridinin gerisinde aniden yükselir. Amanos sıradağları da bölgededir.
iç Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin tam ortasında yer alır ve diğer bölgelere göre daha az dağlık bir görünüm verir. Bölgenin başlıca zirveleri Karadağ, Karacadağ, Hasandag ve Erciyes’tir (3.917 metre).
Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin en büyük ve en yüksek bölgesidir. Yaklaşık dörtte üçü 1.500-2.000 metre yüksekliktedir. Doğu Anadolu, tek tek dağların yanı sıra tüm dağ sıralarından, geniş platolardan ve ovalardan oluşur. Bölgede Nemrut, Süphan, Tendürek ve Türkiye’nin en yüksek zirvesi olan 5.165 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı (Ağrı) dahil olmak üzere çok sayıda aktif olmayan yanardağ bulunmaktadır. Fırat’ın bir kolu olan Murat Nehri boyunca birkaç ova uzanır. Bunlar Malazgirt, Muş, Çapakçu, Uluova ve Malatya ovalarıdır.
Güneydoğu Anadolu bölgesi, bölgenin doğu kısmı batı bölgelerine göre nispeten daha düzensiz olmasına rağmen, manzarasının tekdüzeliği ile dikkat çekicidir.