Akdeniz’de 22 km kıyı şeridine sahip olup 8 Km içeride, denizden 26 m yüksekliktedir. Kısmen dalgalı ovalık bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçenin yüzölçümü 1.220 Km2′ dir. Serik İlçesi, Ülkemizin 36 – 37 derece enlem, 31-32 derece boylamları arasında yer almaktadır.
Antalya – Mersin karayolu üzerinde, Antalya’nın 38 Km doğusunda, Manavgat İlçesine 40 km uzaklıktadır. Serik Antalya ovasının doğuya doğru uzanan bir parçasını teşkil eder. Dağlık kesimlerinde hayvancılık, ormancılık, ova kesimlerinde de ziraatçılık özellikle turfanda sebzecilik yapılmaktadır. Ticari hayatı Antalya şehir merkezine bağlıdır. İlçenin kuzeyinde Batı Toros dağları yükselmeye başlar. Serik İlçesi batıda Antalya Merkez İlçe, doğuda Manavgat İlçesi, kuzeyde Burdur İline bağlı Bucak ve Isparta İline bağlı Sütçüler İlçeleri, güneyde Akdeniz ile çevrilidir. İlçemizde Akdeniz iklimi hakimdir.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Bu iklimin sonucu olarak doğal bitki örtüsü de makilerdir. Serik İlçesinde ilk yerleşim yeri M.S. II Yüzyılda Bergama Krallığına bağlı olarak bu günkü Yanköy Köyü yakınlarında bulunan “sillyon” (Koçhisar tepesinde) da ve Belkıs Köyünde “aspendos” olarak iki yerde kurulmuştur. 1817 yıllarında yerleşim bölgelerinin çok aralıklı olması nedeni ile İlçe önceleri “seyrek” diye anılmış, 1890 yıllarına doğru Serik olarak adlandırılmıştır. 1900 yılında bu günkü ilçe merkezinde Kökez adı altında Bucak merkezi olmuştur.