Selçuk, İzmir ilinin en güney kısmındaki ilçedir, yüzölçümü 317 km2’dir. İzmir – Aydın yolu üzerinde bulunmaktadır ve sahile yakındır. İlçenin kuzeyinde Menderes ve Torbalı, kuzeydoğusunda Tire, doğusunda Aydın ilinin Germencik ilçesi, güneyinde Aydın ilinin Kuşadası ve Söke, batısında Ege Denizi yer almaktadır. İzmir şehir merkezine 74 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 317 km²’dir. Türkiye’nin en uzun sahillerinden biri olan Pamucak Sahili, 9 km’lik kıyısıyla ilçe merkezinin 9 km batısında yer almaktadır.
Batı Anadolu’dan kaynaklanan Küçük Menderes Nehri, 3 km kuzeyindeki geniş bir ova boyunca ilçeden geçip, 9 km batısından denize ulaşır. Doğusunda pek yüksek olmayan Maden, Kayser ve Sarıkaya dağları mevcutken; güneyinde, büyük bir medeniyetin kurulmasına ev sahipliği yapmış Bülbül Dağı yer alır. Selçuk’ta, kuzeydoğusunda Belevi Gölü, kuzeybatısında Kuş Cenneti ile birlikte Çakal, Gebekirse, Cevaşır ve Kazan isimli toplam 5 doğal göl yer almakta olup, doğa pek çok kuş türünün yaşamasına destek vermektedir. Selçuk’un yüzölçümünün %52’sinin büyük bir kısmının ormanlık olması, ilçenin doğal yapısının çeşitliliğini sağlar. Selçuk, yazları sıcak ve kurak, kışları serin ve yağışlı olan sıcak bir yaz Akdeniz iklimine sahiptir.
Selçuk ilçesi, bir zamanlar Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı’na ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti’nin 2 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. Selçuk, Efes Antik Kenti‘ne, Meryem Ana Evi’ne ve Selçuklu sanat eserlerine yakınlığı ile tanınan, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir. Bazılarının iddiasına göre Havari’nin mezarının bulunduğu yere inşa edilen 6. yüzyıldan kalma Havari Aziz Yuhanna Bazilikası da kasabanın içindedir. Prokopius, bazilikanın Efes’te en kutsal ve onurlu yer olduğunu söyledi.