Sinop, Karadeniz’in en sıkışık yerinde bir yarımada üzerinde konumlanmaktadır. Sinop; Anadolu’nun kuzey sınırı olan İnceburun’a doğudan bağlanan Boztepe Burnu yakınlarında bir kale-şehir şeklinde inşa edilmiş ve tarihi boyunca doğu yönünde büyümüştür. Tarih boyunca şehir, pek dışa taşmayan bir liman kenti özelliği gösterir. Berzahın kuzeydoğusundaki dış limanın fırtınalara maruz kaldığı ve denizcilik açısından elverişli olmadığı bilinse de, Antikçağ’da bu limanın daha fazla kullanıldığı söylenir. Zamanla kumla dolup kullanılamaz hale gelen bu limanı, berzahın güneydoğusundaki iç limana o dönemde bir kanal bağlıyordu. Bu kanal, Büyük Selçuklu İmparatorluğu zamanında kapatılmıştır.
Karadeniz sahilinde, Boztepe Burnu’nun kara ile birleştiği noktada bulunur. Sinop Kalesi, kentin tarihî ve turistik açıdan en dikkat çekici yeridir. Türkiye’nin en kuzeydeki ucu İnceburun, Sinop ilinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Sinop, yaklaşık 69 bin nüfusuyla Türkiye’nin en küçük şehir merkezlerinden biridir.
Mitolojiye göre Amazon adı verilen savaşçı kadınlar bu bölgede yaşamışlar. Sinop adını, Amazon kraliçesi Sinope den almış. Karadeniz’in en güzel tatil yerlerinden bin olan kent, filozof Diyojen in doğum yeri. Şehrin sevimli balıkçı iskelesi boyunca, çarpıcı görüntüleri yanında çok lezzetli yemekler sunan alabalık restoranlar sıralanıyor. Sinop, aynı zamanda, denizciliğe ait ağaç oymacılığı ile de tanınmakta.
Yarımadanın güney tarafındaki iç liman, rüzgarlara karşı korunaklı konumu ve huzurlu deniziyle güney Karadeniz’in en önemli limanıydı. Bu nitelikler nedeniyle “Akdeniz” adı verilmiştir. Tarih süresince bu limanda hareketli bir liman yaşamı ve tersane etkinliği meydana gelmiştir. Sinop’ta üretilen tekneler bir İngiliz gözlemci tarafından “ilkel tasarım ama sağlam işçilik” olarak tanımlanmıştır. 19. yüzyıla kadar tamamen ayakta olan surlardan günümüze önemli oranda kalıntı ulaşmıştır ve yıkıntılarından yeniden inşa çalışması yapılabilir.
Şehrin büyümesi sürekli olarak doğu istikametinde, Boztepe Burnu’na doğru gerçekleşirken, kuzeydeki Akliman ve Anadolu yönünde birkaç azınlık yerleşimi dışında başka bir yerleşim bulunmamıştır. Sinop, iklim özelliklerinin birbirine girdiği bir şehirdir. Mevsimler arasındaki sıcaklık farkları oldukça azdır. Sürekli devam eden rüzgârlar şehirde etkili olmaktadır. Sinop’ta yaz mevsimi dışında yılın tamamında nemli ve yağışlı bir iklim görülmektedir. Şehirde Karadeniz iklimi hakimdir.