Tarihsel olarak Trabzon olarak bilinen Trabzon, Türkiye’nin kuzeydoğusunda Karadeniz kıyısında bir şehir ve Trabzon ilinin başkentidir. Şehir, M.Ö. 756 yılında Miletli kolonistler tarafından “Trapezous” Tραπεζούς olarak kurulmuştur. Büyük Cyrus tarafından Ahameniş İmparatorluğu’na dahil edildi ve daha sonra MÖ 68’e kadar Roma’ya meydan okuyan bağımsız Pontus Krallığı’nın bir parçası oldu. Daha sonra Roma ve daha sonra Bizans İmparatorluğu’nun bir parçası olan şehir, 1204’teki Dördüncü Haçlı Seferi’nden sonra Bizans İmparatorluğu’nun halefi devletlerden biri olan Trabzon İmparatorluğu’nun başkentiydi. 1461 yılında Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
Erken modern dönemde Trabzon, limanının önemi nedeniyle yine İran ve Kafkasya’ya yapılan ticaretin odak noktası haline geldi. Bugün Trabzon, Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki en büyük ikinci şehir ve limandır. Trabzon ili toplam 4.685 kilometrekarelik bir alana sahiptir ve Rize, Giresun ve Gümüşhane illeri ile sınır komşusudur. Toplam alanın %22,4’ü plato ve %77,6’sı tepelerdir. Pontus Dağları, Trabzon ilinden geçmektedir. Trabzon, sert hava koşullarında Karadeniz’deki denizciler için önemli bir referans noktasıydı.
Popüler bir ifade olan “perdere la Trebisonda” (Trabzon’u kaybetmek), yön duygusunun kaybolduğu durumları tanımlamak için İtalyanca dilinde hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Venedik ve özellikle Cenova gibi İtalyan deniz cumhuriyetleri, yüzyıllar boyunca Karadeniz ticaretinde faaliyet gösterdi. Trabzon’un Uzungöl, Çakırgöl, Sera ve Haldizen Gölleri olmak üzere dört gölü vardır. Birkaç dere var, ama nehir yok. Trabzon, doğu Karadeniz bölgesine özgü bir iklime, kıyıya yakın nemli bir subtropikal iklime sahiptir. İlin çok küçük bir yüzdesi subtropikal olarak sınıflandırılabilir, ancak kıyıya yakın hafif yüksek kırsal alanlar okyanus rengindedir.