Zonguldak Tatil

zonguldak türkiye

Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Karadeniz’e batı ve kuzey yönden kıyısı bulunan bir ildir. 3.481 km2’lik alanıyla Türkiye topraklarının binde altısını kapsar. Karadeniz sahillerinden başlayan il toprakları, kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Bartın, doğuda ve güneydoğuda Karabük, güneyde Bolu ve batıdan güneybatıda Düzce illeri ile sınırlandırılmıştır. Zonguldak il merkezi, kuzeydoğuda Kilimli ve güneybatıda Kozlu ilçeleriyle çevrelenmiştir.

Arkeolojik veriler, MÖ 2500’lere kadar giden bir tarihi olan bölgenin ilk sakinlerinin Hattiler, ardından ise Hititler olduğunu göstermektedir. Yörenin ilk yerleşimcileri, Frig kavimlerinden meydana gelen Bithin, Mariandyn ve Migdon adındaki göçmen gruplarıdır. MÖ 7. yüzyılda başlayan Batı Anadolu’dan Karadeniz’e Yunan kolonizasyonu döneminde bölgede ticaret için limanlar inşa edilmiştir. MÖ 334’e kadar Perslerin kontrolünde olan bölge, Büyük İskender’in Anadolu seferinden sonra Makedon subayları tarafından kısa bir dönem için idare edilmiştir.

Pers satrapı Mithridates’in halkın desteğiyle Batı Karadeniz’de oluşturduğu Pontus devletinin bir parçası olan Zonguldak, Roma İmparatorluğu’nun bu devleti MS. 1. yüzyılda ortadan kaldırmasına kadar varlığını sürdürmüş, Roma’nın ikiye ayrılmasından sonra da Doğu Roma toprakları arasına katılmıştır. Zonguldak Ereğli bölgesi, Hristiyanlığın ilk yayıldığı alanlardan biri olmuş, bu dönemde İsa’nın havarilerinden Andreas, bugün hala mevcut olan Kutsal İbadet Mağaraları’nda ilk ayinleri icra etmiştir.

Anadolu Selçuklu ordusu 1084 yılında bölgeye gelerek burayı ele geçirmiştir. Sonrasında bölgeyi Cenevizliler almış, beylikler döneminde de Candaroğulları bu alanda egemenlik sağlamıştır. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı fethetmesiyle Zonguldak ve çevresi tamamen Osmanlıların kontrolüne girmiştir.
Zonguldak ilin iklim şartları, deniz kum-güneş üçgenine dayanan seçeneklere uzun süreli imkan tanımamakta; ancak il coğrafyasının büyük bir bölümünü oluşturan ormanlık araziler, yaylalar, mağaralar ve su-yeşil birleşiminin oluşturduğu doğal güzellikler, Zonguldak’ı doğa tutkunlarının dikkatini çeken önemli bir merkez haline getirmektedir.

İstanbul’dan gelenler Düzce sapağını kullanarak, kara ile denizin buluştuğu kıyı şeridini takip ederken; Ankara’dan gelenler ise Yeniçağa (Bolu – Gerede arası) ayrımından başlayarak ormanlar içerisinde ilerleyerek ilimize ulaşırlar. Karadolu’nu seçenler kışın çam ağaçlarının yeşilindeki kar manzaralarını, baharda yeşilin tüm tonlarını, sonbaharda ise renk cümbüşüne dönüşen doğayı gözleme şansı elde ederler. Zonguldak, mavi ve yeşilin buluştuğu güzel, serin bir bölgedir; kara, deniz, hava ve demiryolu gibi çeşitli ulaşım imkanlarına sahiptir.

Köppen iklim sınıflandırmasına göre Zonguldak nemli subtropikal iklime sahiptir Yazlar ılık geçer, Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 22,5 °C civarındadır. Kışlar serin geçer, ortalama sıcaklık Ocak ve Şubat aylarında 6 °C civarındadır.

Zonguldak gezilecek yerler