Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu, yeşil ile mavinin her tonunu barındırarak sizi sarıp sarmalayan ve her adımınızda tarihi kültürünü hissettiren sıcak bir şehirdir. Gökırmak’ın bir kolu olan Karaçomak Deresi vadisinde yer alan şehrin denizden yüksekliği 774 metredir. Estetik sivil mimari örneği olan konaklar, tarihin izlerini barındıran han, hamam, cami ve külliyeler; şehrin kültürel kimliğinin korunduğunun en güzel göstergeleridir. Osmanlı döneminin önemli merkezlerinden biri olan Kastamonu, doğal güzellikleriyle birlikte tarihi eserler ve türbelerin fazlalığı açısından eşsiz bir bölgedir. Bu sebeple, “Evliyalar Şehri” olarak da adlandırılmaktadır.
Kültürel mirasıyla dolu olan zengin yöresel mutfağı, Küre ve Ilgaz Dağları’nın oluşturduğu vadileri, kanyonları, şelaleleri, Karadeniz’de 170 kilometre uzunluğundaki sahilinde yer alan bakir koyları, ormanlarının zengin flora ve faunasını, endemik çeşitliliği ile Kastamonu; çeşitli keşif deneyimleri sunan zengin bir destinasyondur. Kastamonu’da, Küre ve Ilgaz Dağları’nın karsik topografyası sayesinde sayısız mağara, derin kanyon ve şelale meydana gelmiştir. Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi ve Horma Kanyonları bu muhteşem yapılar arasında öne çıkmaktadır. Valla Kanyonu’ndaki dik kayalıklar, kartal, akbaba ve atmaca gibi kuş türlerine barınak sağlarken, kanyon manzarası seyir teraslarından izlenildiğinde etkileyicidir.
Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde, dünyanın en büyük kanyonlarından biri sayılan Çatak Kanyonu bulunmaktadır. Kanyondaki cam terasın manzarası betimlenemez. Çeşitli deneyimleri bir araya getiren Kastamonu, Karadeniz sahilinde 170 kilometre uzunluğunda bir plaja sahiptir. Kastamonu’daki ormanlar, flora, fauna ve endemik çeşitlilik açısından oldukça zengindir. Küre Dağları Millî Parkı, Türkiye’de bulunan 130 memeli türünden 40’ına ve 1.000’den fazla bitki türüne sahiptir.
2012 yılından itibaren PAN Parks sertifikasına (Avrupa’nın Seçkin Millî Parkları Ağı) sahip olan milli park, Avrupa’nın 13. Türkiye’deki ilk PAN parkıdır. Ayrıca 2019 yılında Platin Yaban Sertifikası elde etmiştir. Batı Karadeniz’in en yüksek noktasında yer alan Ilgaz Dağı’nda Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden biri mevcuttur. Aynı zamanda koruma altında olan Ilgaz Dağı, milli park olarak yaban hayatın geliştirildiği bir yerdir. Kastamonu, İstiklal Yolu Tarihî Millî Parkı içinde yer alan 95 km’lik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun üçüncü trekking parkurunu barındırmaktadır.
Kastamonu merkezine 34 km mesafede yer alan Daday, günlük stresi geride bırakmak ve derin, kaliteli nefeslerle bedeninizi güçlendirmek için ideal bir noktadır. Karaçam, Sarıçam, Kayın ve Köknar ağaçlarıyla dolu on binlerce dönüm orman alanına sahip olan Ballıdağ bölgesi, ekoturizm açısından dünyanın önde gelen cennetlerinden biridir ve Türkiye’nin 2. sanatoryumuna ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra, ilçedeki atlı turizm çiftlikleri, doğal yaşamın keyfini çıkarmak isteyenler için mükemmeldir. Kastamonu, kışları soğuk ve yazları ılık geçen nemli bir karasal iklime sahiptir. Yağışlar, ilkbaharda gözle görülür bir artışla birlikte yıl boyunca eşit olarak dağılır.
Kastamonu, İstanbul’a 500 km, Ankara’ya 240 km uzaklıkta, İpek Yolu yollarının kesişim noktasında bulunmaktadır. Kastamonu’nun İnebolu ilçesi, Karadeniz’e 170 km uzunluğunda bir sahil ile bağlantılıdır ve burada küçük tonajlı gemilerin yük alıp boşaltabileceği bir liman bulunmaktadır; ayrıca Cide, Abana, ve Çatalzeytin ilçelerinde de küçük limanlar mevcuttur. Kastamonu Havalimanı’ndan İstanbul’a çift yönlü uçuşlar yapılmaktadır.